معرفی سقف عرشه فولادی (Metal Deck)
عرشه فولادی از سیستم سقف های مرکب است که یکی از فناوری های نوین در اجرای سقف در اسکلت های فولادی و بتنی می باشد که ابتدا در سال 1820 توسط مهندس و معماری به نام هنری پالمر در ساختمان بوسیله کنگره ای کردن ورق گالوانیزه مورد استفاده قرار گرفت. به مرور زمان و با تغییرات متعدد و پیشرفت های چشمگیری که در روش سقف های عرشه فولادی ایجاد شد. سرانجام در دهه 1980 این سیستم توسط شرکت های معتبر اروپایی و آمریکایی بعنوان یک سیستم نوین و با تکنولوژی روز دنیا که دارای مزایای فراوانی می باشد مورد استفاده قرار گرفت.
هرچند مدت زیادی از رواج این نوع سقف در کشورمان نمیگذرد اما در واقع این سیستم اجرای سقف از سال 1939 و با تدوین یک استاندارد صنعتی برای طراحی، اجرا و بهرهبرداری از این سقف توسط انستیتو سقف فولادی (SDI) به طور رسمی وارد صنعت ساختمان شده است.
سقفهای کامپوزیت عرشه فولادی گامی است در راستای صنعتی سازی ساختمان چرا که ضمن معرفی الزامات و روشهای اجرای آن در آئین نامههای معتبر بینالمللی و تأیید آن توسط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن در کشورمان، دارای سرعت اجرای بالایی است. همانطور که اشاره شد با استفاده از این روش انواع مختلف سقف ها با کاربری ها و حالات متفاوت را میتوان اجرا نمود .
سقف عرشه فولادی (metal deck) با ورق های گالوانیزه ذوزنقه ای شکل آجدار بدون استفاده از میلگرد و حذف قالب بندی اجرا می شود. سقف های عرشه ای اکثرا در ساختمان هایی با اسکلت فلزی سبک و سنگین مورد استفاده قرار می گیرد اما در ساختمان های بتنی نیز با انجام روش و تدابیری قابل استفاده می باشد. ورق ها دارای ضخامتی تا اندازه 1.2 میلی متر و ارتفاع 6.5 تا 7.5 میلی متر و عرضی برابر 915 میلی متر و طول آن مطابق با طول دهانه سقف مورد نظر متفاوت است .
مزایای استفاده از سقف عرشه فولادی
بتن ریزی در این سقف از سطح بسیار صاف و یکپارچه برخوردارست که پس از آن نیاز به کف سازی و پوکه ریزی نمی باشد و با سرعت بالا آماده عملیات نازک کاری می باشد.
در این سیستم، قالب بندی که یکی از مشکلات اجرایی ساختمان می باشد، حذف گردیده و اجرای سقف را با سرعت بالا عملی می کند و این امکان وجود دارد که بعد از تکمیل شبکه های تاسیساتی به صورت یکجا نسبت به بتن ریزی تمام سقف وطبقات اقدام نمود.
● حذف قالب بندی.
● حذف تیرهای فرعی.
● حذف میلگردهای کششی.
– (40 % سبکتر از سقف های تیرچه بلوک و 22% سبکتر از سقف های کامپوزیت سنتی)
● نصب بدون جوشکاری و با میخ های فولادی است.
● تامین ایمنی کارگاه و حداقل فضا برای دپو را دارد.
● امکان بتون ریزی کلیه طبقات در یک زمان را داراست.
– 20% تا 30% صرفه جویی در مصرف فولاد اسکلت سازه .
– 60% تا 70% صرفه جویی در مصرف میلگرد بتن ریزی کلیه سقف ها در یک زمان .
– 15 % تا 20% صرفه جویی در مصرف بتن سقف .
وزن بار مرده این سقف با 5 سانتیمتر بتون رویه 190 کیلوگرم و با 7 سانتی متر بتون رویه 210 کیلوگرم بر مترمربع است بنابراین از بار مرده سقف تیرچه و بلوک 150 کیلوگرم و از بار مرده سقف کمپوزیت 60 کیلوگرم سبک تر می باشد.
(وزن کمتر سقف موجب کاهش وزن سازه و سبک تر شدن اسکلت و فونداسیون ساختمان خواهد شد).
● در ساختمان های اسکلت فلزی وزن فولاد تا 22 کیلوگرم برمترمربع کاهش خواهد یافت.
● نیاز به اثبات لرزش در این سقف ها به میزان قابل توجهی کمتر از سقف دال بتونی و یا مشابه می باشد.
● سرعت اجرا تا یازده برابر اجرای سقف دال بتونی و یا سقف تیرچه و بلوک می باشد.
● مقاومت این نوع سقف در برابر آتش سوزی چندین برابر سایر انواع سقف ها می باشد.
● مورد تایید مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ایران.
معایب سقف عرشه فولادی
● اگرچه سرعت اجرای این سقف ها بالا است ولی استفاده آن ها در اسکلت های بتنی بسیار سخت است و تمهیدات خاصی برای اجرای آن نیاز است و باید شرایط ویژه ها را رعایت کرد.
● سقف های عرشه فولادی در مقایسه با سایر سقف های معمولی مانند دال بتن مسلح، تیرچه بلوک فلزی یا بتنی، سقف های مرکب یا کامپوزیت یکی از ایمن ترین سقف هایی است که در صنعت ساخت و ساز ساختمانی استفاده می شود.
● این سقف ها نسبت به سایر سقف ها بیبشتر در معرض لرزش هستند.
اما می توان مطابق با استانداردها و ضوابطی که در مبحث دهم مقرارت ملی ساختمان آمده است این مشکل را رفع کرد یا از شدت آن کم نمود.
عوامل موثر در لرزش سقف های عرشه فولادی عبارتند از:
فواصل تیر ریزی بین تیرهای فرعی، انتخاب نادرست در میزان ضخامت ورقه فولادی و ارتفاع عرشه.
● در این نوع سقف های میزانی خوردگی فلز دیده می شود.
برای کنترل آن باید از پوششی مناسبی استفاده کرد زیرا این امر مقاومت و بهره برداری از سقف را چند برابر می کند. یکی از روش های مقاوم سازی این سقف ها در برابر خوردگی استفاده از روی خام است به این صورت که روی خام را در هسته فلزی سقف قرار می دهند.
همچنین این کار باعث دوام این سقف ها در شرایط مختلف آب و هوایی می شود.
● باید تمامی جوش ها توسط ناظر کنترل شود.
مراحل اجرا
دپو و انتقال به طبقات : ورق های کامپوزیت پس از انتقال به کارگاه و دپو در یک فضای کوچک ،به کمک نیروی انسانی و بدون نیاز به ماشین آلات و تنها با کمک یک بالابر به تراز های مختلف طبقات منتقل می شود.
جای گذاری عرشه های فولادی : این عرشه ها شامل گیره های نر ومادگی هستند که براحتی توسط نیری انسانی نیمه ماهر در یکدیگر چفت می شوند و پس از این مرحله ، رفت و آمد در طبقات بسیار ساده می شود و سرعت کار به طرز قابل ملاحظه ای افزایش می یابد.
نصب میلگرد و گل میخ : در محلی که عرشه های فولادی(متال دک) برروی تیرها قرار گرفته اند، برای اتصال این دو،از گل میخ استفاده می شود و این عمل باعث کاهش وزن تیرهای فولادی مصرفی می شود.
بتن ریزی : پس از اتصال میلگردها (یا توری مش)، بتن ریزی انجام می شود،ضخامت کم دال و یکنواختی سطح صفحات موجب خروج سریع هوا و ساده تر شدن عمل می شود.
مقایسه سقف عرشه فولادی با سقفهای معمولی
- حمل و نقل آسان و راحت.
- تقلیل ابعاد فونداسیون و اسکلت.
- حذف کلیه هزینه های قالب بندی.
- صرفه جویی در حجم و ضخامت بتون ریزی.
- تقلیل وزن سازه، فونداسیون و جرم کلی ساختمان.
- رفع تاخیر در مراحل زمان بندی اجرای ساختمان.
- بازگشت سریع سرمایه به علت سرعت اجرایی بالا.
- تأمین ایمنی کارگاه و حداقل فضا برای دپو و نگهداری.
- صرفه جویی در مصرف میلگرد و حذف میلگردهای کششی.
- سبک تر از سقف های رایج (تیرچه بلوک، کرومیت کامپوزیت و غیره).
- 12 برابر صرفه جویی در مدت زمان اجرا به نسبت سطح مشابه سایر سقف ها.
- حذف تیرهای فرعی و صرفه جویی در مصرف آهن و کاهش هزینه های اجرایی.
- اجراء سیستم تأسیسات ، لوله کشی به روش میان سقفی که باعث عدم فشار و درگیری مصالح روی سیستم تأسیسات می باشد.
برای خرید یا اطلاع از قیمت عرشه فولادی می توانید با شماره های شرکت فولاد صنعت تماس بگیرید.
تماس : 44044035-021 (10 خط)، 33913131-021 ، 021 – 44064406-021
همراه : 09121193131
قیمت : تماس بگیرید | ۰۲۱۴۴۰۴۴۰۳۵ – ۰۹۱۲۱۱۹۳۱۳۱ |